Nasze produkty

Specjalizujemy się w produkcji serów które wytwarzamy z mleka koziego i krowiego. Są to sery dojrzewające,twarde lub miękkie twarogowe z dodatkiem różnego rodzaju ziół, w sezonie wędzone.  Co to jest ser? – to produkt o różnej twardości o barwie od białej po żółtą, otrzymywany z mleka zsiadłego. Pierwszy serowarami byli prawdopodobnie Egipcjanie lub Sumerowie wiedza wykształciła się samoistnie w różnych zakątkach świata gdy zauważono ze mleko zsiada się po skwaśnieniu. Ser powstał przez przypadek gdy zauważono że proces ten powstaje przy określonej temperaturze i po odciągnięciu serwatki uzyskiwano zwartą i twardą masę. Jedna z Legend mówi że, około 10 tys lat temu pasterze mezopotamscy, zupełnie nie świadomie wlewając mleko do bukłaków zrobionych z kozich żołądków), dostrzegli że zaczyna się ono dzielić na skrzep i serwatkę. Zgodnie z innymi przekazami przy powstaniu sera miał udział osiołek któremu przypisuje się przypadkowe wytworzenie twarogu. miało to być około 3-4 tys lat temu w tureckiej Anatolii. Transportując małe sakwy mleka po nierównym terenie, zwierze wykonywało wiele kołyszących ruchów. Efektem było doprowadzenie mleka do koagulacji. Tak naprawdę nie wiadomo kto, gdzie i kiedy pierwszy wytworzył ser. Do Polski receptury na wytwarzanie sera dotarły z terenów Bułgarii (Wołoszczyzny) gdzie wytwarzano ser owczy. Z upływem czasu docierały do nas przepisy z Niemiec, Norwegii Holandii i Szwajcarii. Zgodnie z wielowiekowa tradycją ser był wyrabiany przez pasterzy, gospodarzy, mnichów. Rewolucja w zakresie wytwarzania serów dokonała się za sprawą naukowca Ludwika Pasteura. Odkrył on, że za fermentację mleka odpowiadają drobnoustroje, co wpłynęło na rozwój pasteryzacji. (czyli podgrzewania mleka aby wydłużyć jego trwałość) Pasteryzacja otworzyła drogę do masowej „fabrycznej” produkcji. Produkcja masowa ujednolicała receptury sprawiła że ser stał się tańszy i bardziej dostępny. Każdy smakosz musi jednak przyznać że, w trakcie taśmowego procesu zagubiono niezapomniany smak i aromat serów. Co więcej w produkcji masowej zaczęto stosować sztuczne dodatki olej roślinny -zaowocowało to specjalnymi unijnymi regulacjami prawnymi, zastrzegającymi prawo do stosowania nazwy ser tylko dla produktów pochodzenia mlecznego(co jak się zdaje być sprawa oczywistą) To własnie za utraconym smakiem i aromatem sery gospodarskie wytwarzane przez rolników zaczęły zyskiwać sobie popularności uznanie. Rolnicy w całej europie sprzedają je w gospodarskich sklepikach, na jarmarkach, kiermaszach i poprzez internet. U nas w kraju spopularyzował sery gospodarskie wybitny smakosz i pasjonat pan Gienio Mientkiewicz min. poprzez program Przez dziurkę od sera. Dobry ser tylko z dobrego mleka – Róża Makarewiczowa Przy dostawie mleka serowarskiego jest wzbronione żywienie bydła kiszonkami- J. Licznerski O tym, że dobry smakowity i przez to zdrowy ser może  być wytworzony tylko z dobrego mleka wiedziano już od dawna. Aby się o tym przekonać, wystarczyło po prostu obserwować proces wytwarzania.. Powyższe motto wpełni to potwierdza. Wiele podobnych ocen  znalezć można nie tylko w dawnych poradnikach gospodarstwa wiejskiego, ale także w poradnikach przyrodolecznictwa. J. Licznerski, autor znanych poradników serowarstwa , podkreślał zasadnicze znaczenia jakości mleka dla smaku. Zakazywał wręcz żywienia krów kiszonkami. Niekorzystny wpływ kiszonek na jakość mleka i serów ujawnia się najbardziej przy serach dojrzewających, mniej natomiast w przypadku serów świeżych.Róża Makarewiczowa(autorka poradników kulinarnych) która w 1927 roku w jednym z nich pisała: Dobroć mleka zależy od rodzaju paszy(…) Wielkie łąki i pastwiska znikły w skutek uprawy roli, krowy są skazane na szybkie hodowanie zaś pasze zieloną, trawę i siano i koniczynę ma zastąpić braha( czyli pasza gotowa) Przy takiej hodowli krowy nie mogą być zdrowe(….)a mleko jest nie tylko bardzo liche, ale wprost szkodliwe i niebezpieczne dla zdrowia. Ale nie tylko pasza jest warunkiem dobroci mleka, lecz także wiek krów. Krowy od 5 -9 lat dają najlepsze mleko.(Dodać warto, że przy intensywnym chowie konwencjonalnym krowy nie dożywają nawet 4-5 lat) (….) Najlepsze mleko jest wieczorne, świeże. cdn…

178237_534975766516384_1627653590_o

 

 

Mniszek Lekarski

popularnie zwany mleczem,dmuchawcem, rośnie praktycznie wszędzie nie lubi wilgotnego podłoża, traktowany często jako  chwast. A przecież jest to cenna roślina lecznicza. Głownie pomaga w schorzeniach dróg żółciowych i schorzeniach wątroby. W zioło lecznictwie praktycznie jest wykorzystywana cała roślina. Z  łodyg można robić różnego rodzaju sałatki, które min, obniżają poziom cukru. Nie opisuję całości zastosowania tej rośliny jedynie wspomnę ze pomaga  min. na świąd skóry, liszaje i wysypkę pobudza wydzielanie soku żołądkowego i oczyszcza go z wielu zalegających substancji. Pomaga przy przemianie materii, reumatyzmie. Stosowany z dobrym skutkiem w żółtatczce i schorzeniu śledziony, działa jako doskonały środek działający przeciw zagęszczeniu krwi, ponadto oczyszcza krew, napotnie i moczopędnie.

W gospodarstwie wyrabiamy syrop z mniszka. Korzystnie on wpływa na   stan zdrowia a jednocześnie doskonale smakuje. Sam syrop jest polecany do spożywania na chleb, tak jak miód, sporządzania napoi , wybornie smakuje z zieloną herbatą oraz cytryną. Syrop działa jako doskonały środek przeciwkaszlowy. Poleca go min. pani Maria Treben znana zielarka.
IMAG0352